Defense Advisory Committee on Investigation, Prosecution, and Defense of Sexual Assault in the Armed Forces (DAC-IPAD)

PUBLIC MEETING AGENDA

December 3-4, 2024

Location: TBD

Tuesday, December 3, 2024	Day 1	
8:45 a.m. – 9:30 a.m.	Administrative Session (Closed)	
9:45 a.m. – 9:50 a.m.	Welcome and Introduction to Public Meeting (5 minutes) Deputy Director: Ms. Meghan Peters Designated Federal Officer: TBD	
9:50 a.m. – 10:30 a.m.	Committee deliberations on DAC-IPAD Draft Report on Article 6b, UCMJ (40 minutes)	
	Purpose: To review and approve the draft recommendations and report approved at the September 17, 2024, public meeting regarding provisions for enforcing victims' rights in Article 6b, UCMJ.	
	Staff Attorney: Ms. Terri Saunders	
10:30 a.m. – 11:30 a.m.	Healthcare providers' perspectives on Military Rule of Evidence 513, Psychotherapist-patient privilege, in the Manual for Cour Martial (60 minutes)	
	Purpose: To discuss mental health treatment practices that inform the Committee's consideration of whether to make recommendations concerning the scope of, and procedures for applying, the military's psychotherapist-patient privilege.	
	Presenters: TBD	
	Staff Attorney: Ms. Terri Saunders	
11:30 a.m. – 12:40 p.m.	Lunch (70 minutes)	
12:40 p.m. – 2:00 p.m.	Chief, Trial Defense Services Organizations for each Military Service (80 minutes)	
	Purpose: To hear perspectives on a range of issues under consideration by the DAC-IPAD, including topics highlighted	

Defense Advisory Committee on Investigation, Prosecution, and Defense of Sexual Assault in the Armed Forces (DAC-IPAD)

PUBLIC MEETING AGENDA

Day 1 agenda, continued

during the Committee's installation site visits, the support services available to military defendants, and the Committee's study of conviction integrity units.

Staff Attorney: Ms. Nalini Gupta

2:00 p.m. – 2:15 p.m.

Break (15 minutes)

2:15 p.m.- 3:35 p.m.

Lead Special Trial Counsel for each Military Service and the Chief Prosecutor for the U.S. Coast Guard (80 minutes)

Purpose: To hear perspectives on a range of issues under consideration by the DAC-IPAD, including topics highlighted during the Committee's installation site visits such as resourcing issues, independence from the command, the process for deferral decisions.

Staff Attorney: Ms. Lauren Torczynski

3:35 p.m. - 3:50 p.m.

Break (15 minutes)

3:50 p.m. - 5:00 p.m.

Conviction Integrity Units: A holistic approach to ensuring conviction integrity (70 minutes)

Purpose: To discuss best practices for ensuring conviction integrity on the front end, and supporting sexual assault victims during review of a wrongful conviction.

Presenters: Representatives from Healing Justice and

AEquitas

Staff Attorney: Ms. Nalini Gupta

5:00 p.m.

Public Meeting Adjourned

Defense Advisory Committee on Investigation, Prosecution, and Defense of Sexual Assault in the Armed Forces (DAC-IPAD)

PUBLIC MEETING AGENDA

Wednesday, December 4, 2024 8:30 a.m. – 10:00 a.m. (90 minutes)	Day 2 Subcommittee Meeting: Case Review (Closed) Ms. Martha Bashford (Chair) Ms. Meg Garvin Ms. Ms. Jennifer Long BGen(R) James Schwenk DFO: TBD		
10:15 a.m. – 11:45 a.m. (90 minutes)	Subcommittee Meeting: Policy (Closed) BGen(R) James Schwenk (Chair) MG(Ret) Marcia Anderson HON Suzanne Goldberg HON Jennifer O'Connor Judge Karla Smith (Committee Chair) ADFO: TBD	Subcommittee Meeting: Special Projects (Closed) Ms. Meghan Tokash (Chair) Judge Paul Grimm Mr. A.J. Kramer Dr. Jenifer Markowitz Dr. Cassia Spohn Judge Reggie Walton DFO: TBD	
11:45 a.m. – 1:00 p.m.	Lunch (75 minutes)		
1:00 p.m. – 1:05 p.m.	Welcome and Overview of Public Meeting Day 2 (5 minutes) Deputy Director: Ms. Meghan Peters Designated Federal Officer: TBD		
1:05 p.m. – 3:30 p.m.	Site Visit Deliberations (2.5 hours)		
	Purpose: To provide a comprehensive overview of site visit feedback so that Committee Members can discuss impressions and determine the path forward on-site visit information. Staff Attorney: Ms. Terry Gallagher		
3:30 p.m. – 3:45 p.m.	Break (15 minutes)		
3:45 p.m. – 4:15 p.m.	Public Comment (30 minutes)		
4:15 p.m. – 5:00 p.m.	Subcommittee updates and meeting wrap-up (45 minutes)		

Public Meeting Adjourned

5:00 p.m.